Send oss en forespørsel

Energisparing

Energisparing miljø energibruk Carlsens Elektro Sandnes Rogaland

Energieffektivisering er et av de viktigste virkemidlene vi har for å nå EU`s og Norges klimamål.

Med økt miljøbevissthet legges det mer vekt på energisparing og måter å redusere energibruket i bygninger på; både boliger og kommersielle bygg.
For bedrifter og institusjoner er det mye å spare på energieffektiv belysning, samt behovstyrt varme og lysstyring. 15-20% energisparing gjennom tiltak med fokus på god lønnsomhet vil være mulig for de fleste.
Varmepumper har allerede en stor utbredelse i privatmarkedet, men potensialet for ENØK (energiøkonomisering)  og energibesparende oppvarming i næringslokaler er enda større. Varmesystemer bidrar til riktig arbeidstemperatur for følsomme maskiner og materiell, i tillegg til behagelig innetemperatur for de ansatte. For hver grad temperaturen senkes, sparer man ca 5 prosent av oppvarmingskostnadene.
Se på muligheter for å tidsstyre ventilasjonen og oppvarmingen. Det er unødvendig at ventilasjonsanlegget går for fullt i perioder der ingen/få er på jobb.
Begrens bruken av portable vifteovner og radiatorer. De er fine å ha på når det er kaldt i deler av bygget, men å kjøre en 1500 watts vifteovn hele døgnet kan fort bli veldig dyrt.
I allerede eksisterende bygg kan all lys og varme styres med trådløse styringssystemer. Dette vil gi bedriften reduserte kostnader uten at det går på bekostning av komforten.

I privatmarkedet bruker vi mye strøm på romoppvarming og varmtvann. Nesten 80 prosent av det totale energibruket går med til dette. For å spare energi er det viktig å ha størst fokus her.
Skal du bygge ny bolig og ønsker en mer energieffektiv belysning og varme, bør du vurdere et smarthus. Et smarthus er designet for komfort og funksjonalitet, men også for å spare energi (du finner mer om dette i kategorien «smarthus»).
I allerede eksistrende boliger anbefaler vi å skifte ut effektkrevende belysning til mer energisparende LED-armaturer og behovsstyrt lys. Visste du at LED-lys bruker ca 1/8 av strømmen til vanlige lyspærer, i tillegg til at de har en mye lenger forventet levetid enn glødepærer eller halogen.
Gamle og lite effektive ovner bør erstattes med nye og mer moderne, som både har bedre regulering og mindre støvforbrenning.
Vurder en annen oppvarmingsmåte enn strøm for å få ned forbruket. En luft til luft-varmepumpe er en overkommelig investering for de fleste, og vil gi lavere fyringsutgifter ved at den leverer to til fire ganger mer varmeenergi enn den bruker i strøm, avhengig av utetemperaturen.
Sørg for å ikke ha for høy temperatur på varmtvannsberederen, maks 70 grader. Dersom det er mulig bør den også plasseres i et rom hvor man trenger romoppvarming.
Senk temperaturen på varmekablene.
Installer behovsstyrt romoppvarming (termostatstyrt og dag/nattsenking)
Installer behovsstyrt ventilering, fuktstyring anbefales.
Bytt til sparedysj. Med samme dysjetid vil en sparedysj kunne halvere forbruket av varmtvann og energi. Merk at bruk av karbad bruker opptil tre ganger mer energi enn en vanlig dysj.
Velg A-merkede hvitevarer når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller vaskemaskin. Skalaen går til A+++, som er det aller mest energieffektive.

Kontrollér forbruket
I både eksisterende og nye boliger kan all lys og varme styres ved hjelp av styringssystemer. De fleste av oss kan bruke mindre energi til oppvarming, og likevel beholde, eller øke, komforten i boligen. Tar du kontroll over varmen, tar du også kontroll over strømforbruket.
Med et automatisk system kan du regulere varmen eller skru den av og på etter behov, i stedet for å varme opp hele huset døgnet rundt.
Det finnes både enkle systemer som kun styrer ovner, til mer avanserte systemer som sørger for at alt tilknyttet utstyr kan samhandle optimalt for å møte dine behov, med lavest mulig energiforbruk.
Med et enkelt system for elektriske panelovner kan du senke temperaturen i hele huset eller kun deler av det. Dette kan gjøres om natten og i perioder når huset eller enkeltrom ikke er i bruk. Det er stort sparepotensiale ved å for eksempel senke temperaturen på dagtid når de fleste er på jobb eller skole. Et enkelt styringssystem er billig å anskaffe, og derfor en lønnsom investering. Det er også svært enkelt å montere og betjene.

Det er samfunnsøkonomisk ønskelig å begrense energiforbruket. Derfor støtter myndighetenes energispareorgan, ENOVA, tiltak eller energispareprosjekter i både bedrifter og private boliger.

Vi i Carlsens Elektro Installasjon hjelper deg gjerne med planlegging og utførelse av nødvendige tiltak, både innenfor bolig og næringsbygg. Vi benytter vår erfaring og kunnskap til å avdekke sparemuligheter og finne fram til lønnsomme løsninger for våre kunder. Ta kontakt med Tor Arve for tilbud om energianalyse og andre tiltak for energisparing.