Send oss en forespørsel

Belysning næring

Kontoret er i stadig endring. Fra cellekontorer og steder hvor vi har sittet mer privat, går vi nå over til åpnere løsninger slik som kontorlandskaper eller kommunikasjonssoner, hvor medarbeidere snakker med hverandre og beveger seg mer fritt.
For at de nye fleksible arbeidsplassene skal fungere mest mulig optimalt, er det viktig med en godt tilrettelagt belysningsplan. Vi i Carlsens Elektro Installasjon er opptatt av å gi våre kunder de mest skreddersydde løsningene basert på den praktiske bruken, og den visuelle utformingen av rommet. En planlegging av lysstyringen vil både være avgjørende for et kostnadseffektivt anlegg, men også nødvendig for å oppnå en best mulig energiklasse på bygget.

Belysningsplanlegging er ikke bare forbeholdt kontoret. Med dagens teknologi kan vi også styre fullt opplyste lagerhaller enda mer tilpasset aktiviteten som finnes på stedet. Installasjon av lys med bevegelsesdetektorer, som kun gir lys til de områder som det er behov for, kan for eksempel være et godt alternativ. Den øvrige belysningen i lokalet generelt vil være dimmet ned til fastsatt lysstyrke på forhånd.

Cellekontorer
Selv om åpne kontorlandskap blir stadig mer populært, er standard cellekontorer fortsatt utbredt i både gamle og nye bygninger.
Direkte/indirekte belysning er en god løsning for enmannskontorer. Blant mest populære alternativene finner vi nedhengt armatur over skrivebordet, ofte i kombinasjon med skrivebordlampe og innfelte armatur i taket. De indirekte komponentene gjør at rommet føles større og lysere, mens skrivebordlampen imøtekommer individuelle behov. Den nedhengte armaturen bør plasseres rett ovenfor brukeren, og helt ideelt slik at lyset treffer oppgaveområdet ovenfra og fra bakre venstre for høyrehendte brukere.

Lys kontor belysningsplanlegger Sandnes Stavanger

Møterom
En fleksibel belysningsløsning med effektive styringssystemer vil understøtte møterommets variable bruk. Takarmaturer gir effektiv bakgrunnsbelysning og belysning til mer synskrevende oppgaver. Spotlights og wallwashers brukes for å belyse detaljer i rommet og skaper variasjon. Et brukervennlig kontrollpanel som inneholder ulike lysscenarier, støtter aktiviteter som notatskriving, presentasjoner eller diskusjoner. God presentasjonsbelysning er for eksempel viktig for å kunne se ansiktsuttrykkene til de som presenterer.

Lys møterom kontor Carlsens Elektro Sandnes Stavanger

Korridorer og sirkulasjonsområder
Moderne kontormedarbeidere tilbringer mer og mer tid borte fra kontorpulten i formelle eller uformelle møterområder. Åpne kontorlandskap har gjerne egne kommunikasjonssoner hvor medarbeiderne beveger seg fritt og snakker med hverandre. Belysningen i slike områder bør støtte vilkårene for visuell kommunikasjon.

En kontorkorridor er ikke bare en trafikksone, men en plass hvor folk slapper av, utveksler ideer, arbeider i team eller møter kunder. Lyssettingen her kan brukes til å fremheve ulike soner i sirkulasjonsområdet, men må ikke blende de som arbeider i tilgrensende rom.
Hjørnemonterte armaturer gir et blendfritt, asymmetrisk lys til vegger og tak. Mens innfelte downlights gjør at korridorer virker større og mer innbydende, vil en direkte/indirekte belysning gi passende lys i samtalesoner. Lineære eller modulære armaturer er gode valg her.
Smale og lange korridorer kan deles inn i seksjoner ved effektbelysning på for eksempel kunst eller informasjonstavler. Ved å kaste mer lys på vegger, i tak og i folks ansikter forbedres vilkårene for visuell kommunikasjon. Belysningsstyrken i sirkulasjonsområder bør være minimum 50 lux på veggen og minst 30 lux i taket. Man bør vurdere høyere belysningsnivå i sittegrupper og kommunikasjonssoner.

Lys korridor kontor Carlsens Elektro Sandnes Stavanger

Video- konferanserom
Videokonferanser har blitt mer utbredt i løpet av de siste tiårene. Videokonferanserom som støttes av god belysning forbedrer produktiviteten, styrker kunderelasjoner og deler kunnskap i hele organisasjonen og utover.
Moderne videokonferanseutstyr gir følelsen av å nesten sitte i samme rom som kollegaen eller kunden. Men, det krever riktig belysningløsning for å kunne fungere etter hensikten. Belysningsprinsippet som brukes er ganske mye det samme som i TV-studioer:
1. Hovedlys – en høy andel av direkte, diffust lys, vinklet mot deltakerne.
2. Overlys – et smalstrålende overlys for å skape kontraster og modellerende effekt.
3. Allmennlys – tredimensjonalt lys (fra flere retninger).

Resultatet er profesjonell belysning der ansiktsuttrykkene er tydeligere.

Åpne kontorlandskap
Åpne kontorlandskap danner arena for å kunne arbeide både individuelt og i team. Flere soner oppfyller ulike behov – fra uformelle møter til konsentrert arbeid. Fleksibel, energibesparende belysning med individuell kontroll er hjørnesteinen i moderne kontorbelysning.

Åpne kontorlandskap varierer mye i utforming. En fellesnevner er linjen av skrivebord okkupert av kontorarbeidere, men området kan også blandes med sittegrupper, små møterom eller arbeidsbord, kaffehjørner og lignende.

Som allmennbelysning er løsningen gjerne en kombinasjon av direkte og indirekte belysning. Pendelarmaturer tilføyer struktur til rommet og gir et blendfritt arbeidsmiljø. Selv om moderne dataskjermer har anti-refleksoverflate, bør man sørge for å velge en belysningsløsning som hindrer reflekser fra skjermen. Armaturer med mikroprismatisk optikk reduserer gjenskinn og gir en jevn belysning.

Av særlig betydning er betingelsene for visuell kommunikasjon, dvs. hvor godt folk kan se hverandres ansikter og dermed lese hverandres ansiktsuttrykk forbedre forståelsen. Mer lys på veggene og i taket øker følelsen av velvære. Minimumskravet er 75 lux på veggene og 50 lux i taket. Den sylindriske belysningsstyrken i åpne kontorlandskap bør være minimum 150 lux målt ved 1,6 m der folk står eller går, og 1,2 m der folk sitter.
Lyset på arbeidsstasjonen bør styres av en tilstedeværelsessensor for å spare energi når man er borte. I løpet av en 37,5 timers arbeidsuke kan så mye som 30-40% av tiden brukes på reiser, møter eller lignende.

Lys kontorlandskap Carlsens Elektro Sandnes Stavanger Lys kontor næring Carlsens Elektro Sandnes Stavanger