Belysnings planlegging

 

Det kan være utfordrende å velge belysning på egen hånd. Fra butikken vår i Holbergs gate tilbyr vi både rådgivning, befaring og montering til våre kunder. Vi kommer gjerne på hjemmebesøk og leverer en skreddersydd belysnings løsning, helt etter dine behov og ønsker. Et lite gebyr blir forekommer for oppsatt belysnings plan fra våre rådgivere. Dersom du velger planen eller deler av planen presentert til deg vil dette gebyret fjernes. Ta kontakt dersom du har spørsmål om dette.

Artist

En gjennomtenkt belysnings plan er gull verdt, og svært avgjørende for et godt sluttresultat. Hvordan man ønsker at det hele skal bli seende ut eller hvilke behov man har i hvert enkelt rom, er bare to av flere viktige problemstillinger å ta hensyn til i forkant. En riktig planlagt lyssetting vil både kunne gi nok lys til boligen, og samtidig skape riktig stemning og atmosfære. Kravene som stilles til hyggelys og arbeidslys er vidt forskjellige og dersom rommene skal ha ulike funksjoner samtidig, er det viktig å ta hensyn til flere muligheter for lyssetting. Vi skiller gjerne mellom følgende begreper når en belysnings plan skal utarbeides:

 

Almennbelysning:

Bakgrunnsbelysningen som vi har mest behov for i det daglige, og som gir rommene det jevne, gode lysnivået. Denne type belysning kommer gjerne fra en lyskilde montert i taket, og eksempler kan være taklamper, jevnt fordelte downlights, skinner med spotlights/downlights, vegglamper etc.

Funksjons –og nyttebelysning:

Belyser arbeidsfunksjoner. Slik som for eksempel kjøkkenbenken, skrivebordet, lesestolen, nattbordene ved siden av sengen, sminkespeilet på badet eller trinnene i trappeoppgangen.

Zip star

Miljøbelysning:

Avgrenset lys på et bestemt område. Denne type belysning gir liv til rommet, og skaper en intim og koselig stemning. Det kan være alt fra en takpendel som henger over et bord, til spotlights som kaster lys i en spesiell retning. Formålet med denne type belysning er å fremheve deler av interiøret og skape miljø.

Lysfarge:

Ulike armaturer har lyskilder med ulike fargespektre. Valg av riktige lyskilder og fargeutstråling er avgjørende for å få det lysbehovet som man ønsker. Etter at glødepærer forsvant, har dette bare blitt enda viktigere. Mange velger feil farge i forhold til rom og funksjon. Led pærer idag kan være veldig vanskelig for mange. Ta alltid med den gamle lyskilden til butikken for å få riktig erstatning.

Styringssystemer:

Kontrollerer belysningen i form av dimming eller bevegelsessensorer, og bidrar til å optimalisere lysstyringen for både atmosfæren og energiforbruket sin del. Siden behovet vårt for lys varierer avhengig av årstid og setting, er det svært fordelaktig å kunne styre selve styrken. På samme måte som vi ønsker mye lys til den store rengjøringen, vil en dempet belysning være mer ideell når vi har venner på besøk. Se eventuelt smarhus løsninger.